Sunday, November 13, 2011

Kembara Ilmu di ho Chi Minh Part 4

Hari ke 4 di Vietnam

Pagi tu aku n lyn breakfast kt bilik ja. Mals nk naik tgkat 9 just mkn roti, kt bilik ktorg pun ade roti. Aku beli roti tu sebelum berangkat ke Vietna, roti gardenia butter scoth.
Hari ke 4 ni ktorg just nk jalan2 n melawat tempat2 bersejarah di Vietnam. 1st tempat yang kami singgah adalah Post Office. Besar giler tempat die, boleh kata 10 kali ganda post office kt tanjung malim. Pintu depan die kecik je, tapi bila masuk kt dalam. Subhanallah, besar dan cantik. Kt sini aku sempat beli postcard yg akak Vietnam tu jual. 1 USD untuk 10 gmbr.
Then, kami pergi Hard Rock Cafe, aku xtau sgt kedai ni, org ckp kedai ni antara kedai yang jual brg berjenama. Aku tgok je, brg2 die mmg mahal. Dalam masa yang sama, kt luar kedai Hard Rock tu ade org wt shooting untuk annual ape ntah. Ada penari tarian cina kot, sbb pakai baju merah, ade kepala harimau n ade gong.


Awin dh mcm model hard rock ^_^

 Petugas sedang setting tempat

Bersama penari Tarian singa Vietnam

Tempat ke-3 adalah Museum Perang. Aku ni kt tempat2 museum xde la smgt sgt. Bleh byang keadaan museum, sunyi, sepi n boring. Tapi, lain plak bila aku smpai kt museum ni. Aku tgok mcm2 gmbr yang menyentuh n menyayatkan hati aku. Aku leh baygkn mcm mana derita2 rakyat Vietnam masa eprang dulu. Aku sgt bersyukur menjadi rakyat Malaysia yang merdeka. 1 tempat kt museum yg aku x dapat lupa adalah Penjara. Mula-mula langkah masuk dalam tu pun aku dh rasa lain, rasa seram campur lemah smgt. Dalam tu ade tempat pancung kepala, tempat dera org, tempat kurung org. hanya gmbr yang mmpu menerngkan segalanya.



 Affected by Agent Orange Dioxine Exposure

 Craniofacial Dysostosis

 Small brain, defective mouth,ears n limbs.

 Fetus preserved in formaldehyde

 hydro-encephalitis

 Pemandangan di hadapan muzium
 Penjara yang diberi nama TIGER CAGE

 Pandangan atas tempat kurungan

Pantau kurungan melalui cermin atas

 Antara sangkar yang digunakan

Tempat pancung kepala


 Selesai destinasi ke 3


Tempat ke-4 adalah Cuchi Tunnel

Tunnnel paling kecil 

 Ni la tempat vietnamese membuat senjata untuk menghadapi peperangan

Mendengan taklimat dr Mr Tong

 Antara Tunnel yang lain



 Selesai teroka ilmu dalam Cuchi Tunnel

Ready untuk makan malam setelah penat jelajah Cuchi, time ni ktorg sgt lapar..ditambah plak dgn hujan yng menambah dingin malam

 Ni la tmpt aku menulis blog untuk setiap hari pengembaraan.^_^

 Tempat ktorg tgu bas 

 Tiba2 ktorg nmpk ni! Alhamdulillah aku diberi nikmat yang cukup besar.
Tapi, insan tersebut smpt lagi smoking, isy2..

Setelah selesai jalan2 ke empat tempat menarik, kawan2 yang lain smpat lagi keluar mmbeli belah. kau just menghabiskan malam tu dgn lepak di blik. tmbh plak malam tu ade cite ROBOCOP 1 hingga ROBOCOP 3. penat aku hilang dgn menonton TV je la kt hotel.

Kek di atas adalah kek for celebration besday kak Elya. harga die adalah 50 USD @ RM 150. Kek tu halal untuk di makan walaupun kt Vietnam susah nk jumpa kedai kek yang halal. Even ade secret recipe pun, ktorg x yakin dgn kedai tu.  Puan Yati berusah payah carikan kek yang halal untuk ktorg. Sambil celebrate birthday, ktorg turut smbut kejayaan JMK sidang 10/11. Tahniah semua kawan2..I luv u all.
 Sekian untuk laporan hari ke 4.

with luv 
^_^
Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi untuk meletakkan tinta hati anda di sini. Semoga yang baik kita jadikan teladan dan yang buruk kita jadikan sempadan.
Salam Ukhuwah ^_^